lauantai 11. toukokuuta 2013

Kisaraportti: Huippuliigan finaali 11.5.2013

Tämän päivän huippuliigassa oli se hyvä puoli, että se on nyt ohi. Minulla olisi pari pientä kehitysehdotusta ensi vuodeksi. Ensinnäkin pistelaskua pitäisi miettiä uusiksi ja toiseksi takaa-ajojen radat suunnitella sellaisiksi, jotka eivät kasaa porukkaa. Mitä muuta kuin tämän päiväisen kaltaista karttarullallajuoksua voi odottaa, kun seitsemälle kilometrille lätkitään 33 lyhyttä ja vaikeaa rastiväliä, joissa letkan kärki suunnistaa ja porukan perällä tulevat juoksevat elävää viitoitusta. Tämän päivän rata ja maasto olisivat olleet todella upeita väliaikalähtönä juostuna.

"Takaa-ajon tulisi olla aiemmin ansaittujen sijoitusten hienosäätöä."

Huippuliigan takaa-ajojen ongelma on ollut jo monta kertaa se, että ratamestarit eivät ole tajunneet miten lyhyin eroin hajonnottomalle lyhyitä ja vaikeita rastivälejä sisältävälle radalle lähetetyt miehet metsässä toimivat. Porukka kasaantuu ja suunnistuskilpailu muuttuu maastojuoksukilpailuksi. Takaa-ajo ei saa olla pelkästään lyhyiden rastivälien vaikeaa säksätystä, vaan radan tulisi sisältää myös muutamia pitkiä reitinvalintavälejä. Suurin ongelma on kuitenkin se, että takaa-ajoon tulisi startata isommin aikaeroin ja pienemmissä ryhmissä, jolloin takaa-ajo olisi oikea finaali eli palkinto hyvin juostusta aika-ajosta tai liigan aiempien osakilpailuiden menestyksestä. Takaa-ajon tulisi olla aiemmin ansaittujen sijoitusten hienosäätöä.

Kuulostan huonolta häviäjältä, mutta olen vanhan koulukunnan kasvatti, joka uskoo, että suunnistuksen pitää mitata sekä henkilön navigointitaitoja että fyysistä kuntoa. Kunnia kuitenkin voittaja Tranchandille, joka oli tänään fyysisesti selvästi vahvin. Siinä on tavoiteltavaa meillä suomalaisilla.

"Tämän päivän rata ja maasto olisivat olleet todella upeita väliaikalähtönä juostuna."

15 kommenttia:

 1. Tavallisten TV:n katselijoiden kannalta tuo kisa oli varsin onnistunut ja hyvä mikä lienee ollutkin tarkoitus koska taloudellinen puoli on tärkeämpää mediassa kuin urheilullisuus ja siihen on vain suunnistajienkin varmaan sopeuduttava mikäli halutaan sitä niin pitkään haluttua julkisuuskuvaa laajentaa suuren kansan keskuudessa?

  VastaaPoista
 2. Yhdyn täysin Petterin kommentteihin. Lyhyitä rastivälejä on ihan turha perustella televisioinnilla jos tv-kameraa ei ole kaikilla rasteilla. Eikö tv-katsojankin kannalta olisi hienoa jos joku yrittäisi ratkaisua suunnistamalla?
  Ja mitä taloudelliseen puoleen ja tv-näkyvyyteen tulee, niin kilpailijoiden osallistumismaksuja tulisi laskea. Itse en ainakaan halua ensi kerralla tukea tällaista julkisuuskuvan laajentamista 36 eurolla+bensamaksuilla.

  VastaaPoista
 3. kts myös:
  http://my.opera.com/dlabaja/blog/2013/05/11/lets-not-kill-orienteering

  VastaaPoista
 4. Minun mielestä viime vuoden NORT:n takaa-ajo oli paljon hienompaa TV-viihdettä ja johtonsa pitänyt Kyburz nousi silmissäni huippusprintteristä huippusuunnistajaksi. En ymmärrä, miksi juuri letkajuoksu olisi jotenkin hienompaa TV:ssä. Takaa-ajot ja johdon suojaaminen on paljon jännempää. Sikäli naisten kisa oli onnistuneempi, vaikka Minnan voitto oli itsestään selvyys.

  VastaaPoista
 5. se oli hieno eise haita vaika et voitanut silti hieno kisa

  VastaaPoista
 6. Näin televisiokatojan silmin ja yle veroa maksavana oli mielestäni kyseessä hieno kilpaurheiluelämys.

  Kokonaiskilpailun voittaja pitäisi olla yhteensä eniten pisteitä saanut, eli arvostettaisiin eniten töitä tehnyttä, kuten maailmassa arvostuksen pitäisi olla. On hölmöä että liitto kannustaa urheilijoita väsyttämään itseään tässä hömppärumbassa kun tällainen porsaanreikä on jätetty formaattiin.

  Huippuliigan kisat ovat ainoa tulonlähde ammattisuunnistajille mahdollisten mm-mitalisponssien lisäksi. Paitsi jos on hyvännäköinen naissuunnistaja voi päästä mainoksiin ja sillai. Leukoplastiinkin menee vuodessa joku huntti. Moni suunnistaja joutuu harjoittelemaan toimeentulotuen varassa kun fyrkka ei liiku lajissa ja päivät pitää käyttää palautumiseen aamutreenistä ja valmistautumiseen iltatreeniin.

  VastaaPoista
 7. Katselijan ja nuorehkon suunnistajan kannalta on hienoa, että lajia tulee televisiosta ja ihmiset paremmin tietävät lajista.

  Parannuksia olisi parempi saada kuten edellä olevat huippusuunnistajat ovat sanoneet. Mielestäni lyhyet rastivälit takaa-ajo kisaan eivät ole sopivia. Pitkät rastivälit olisivat hyviä ja jos saisi monta eri reittinvalintaa suunnistajille voisivat GPS:n avulla katsojat seurata miten suunnistajat kulkevat maastossa.

  Mielestäni huippuliigaan saisi osallistua vain parhaat suunnistajat ja liitto valitsisi ne sinne kuten nytkin, mutta ilmottautumismaksun pitäisi olla sama kuin H21A sarjassa. Ei kaikki huiput haluavat tulla kauas juoksemaan kustannusten takia kuten Antti edellä jo mainitsi.

  Voiko olla mahdollista, ettei huippuliigaa juostaisi monen asian takia kuten viime vuonna kävi? Vai pitäisikö suunnistajia kuunnella enemmän miten huippuliigaa pitäisi kehittää? Koska ei tässä ole järkeä, että eri palstoilla haukutaan eri tavoin huippuliigaa. Mielestäni huippuliigaan osallistuvilla suunnistajilla pitäisi olla enemmän sanan sijaa ja suunnistajien kuitenkin pitäisi olla ennemmin tyytyväisiä kuin katsojat.

  Tämä oli amatööri suunnistajan näkemys asiaan.

  VastaaPoista
 8. Olisi ollut todella hienoa, jos takaa-ajon radalla olisi ollut heti ykköselle pitkä 1.5 km rastiväli sisältäen vaalean vihreitä alueita ja muuta hämäläistä kivaa. Letka olisi saattanut hajota useiksi pienemmiksi osaporukoiksi, jotka olisivat edenneet eriävillä reitinvalinnoillaan. Ja jollekin rohkealle olisi auennut mahdollisuus kuitata hyvällä reitinvalinnalla muut.

  Toinen hieno juttu olisi ollut hajonta ykköselle. Nythän siihen olisi ollut mahdollisuus, koska juoksimme starttiviitoitusta kahdesti. Tämä olisi luonnollisesti pitänyt olla yllätys kilpailijoille. Eihän hajontoja pidä paljastaa etukäteen.

  VastaaPoista
 9. Onko olemassa julkista tietoa siitä, että kuka tai ketkä olivat Huli-kisan sääntöjen tekijöinä? Vai pitääkö odottaa syksyn rastitreffeille saakka jolloin kyseisille sankareille myönnettäneen Vuoden Suunnistusteko-palkinto?

  VastaaPoista
 10. Lammikko ainakin ilmoitti kisapaikalla olleensa yksi suunnittelijoista. Olivat pohtineet kuinka Minnan ylivoima saadaan pidettyä kurissa. Olivat siis pohtineet pistesysteemiä vain Minnan ylivoiman karsimisen näkökulmasta.

  VastaaPoista
 11. Niistä jälki-ilmoittautumisista. Liiton tj oli antanut mahtikäskyn, että Måren pitää juosta vaikka ei ole ilmoittautunut. Ymmärrettävää, mutta sääntöjen vastaista.

  Tranchand ei myöskään ollut ilmoittautunut, koska Janne Salmi oli "unohtanut" hänet ilmoittaa.

  VastaaPoista
 12. Näin Vuokatin kisojen alla on liitto ja skene nileellä, isot paineet lyödä laji läpi median suosioon.

  Totuus on että noin 3 kuukauden kuluttua moni dinosaurus ja muut wannabehuiput lopettavat totisen harjoittelun koska ei ole enää Vuokatin kaltaista tavoitemaalia. Vahvuus muuttuu heikkoudeksi. Barbabasta tulee hyvin tuettujen junioreiden lifestyle illuusion mekka. Kukaan niistä ei tekisi ikinä porrastreeniä lähijuna-aseman portaissa. Ketä kiinnostaa esim. Tiomila2020 tulokset?

  VastaaPoista
 13. tein tänään porrasreeniä lähijuna-aseman portaissa ja tein niitä myös barbatessa.

  VastaaPoista
 14. Aika huonot MM viestinäytöt jengi antoi tuossa takaa-ajossa kun jalkamies meni viuhahtaen ohi.

  VastaaPoista
 15. En tunnustaudu suunnittelijaksi, olin kyllä palaverissa paikalla, jossa asiasta puhuttiin.

  Itse yritin moneenkin kertaan esittää väliaikalähtökisaa, jossa johtaja lähtee viimeisenä, jolloin kaikki huipentuu loppuun. Ja vikasta kisasta maksimipinnat, niin tulisi lisäpanosta. Pelkäsin kisalähetyksen lässähtämistä kärjen tullessa maaliin (nythän niin ei käynyt ;)

  Lätkässä on playoffit ja monessa muussakin lajissa vikaan kisaan koitetaan saada loppuhuipennus/kunnon kisaa. Sinällään mj-urheilijoilta tullut toive, että ekana finaalin maalissa on HL:n voittaja, toimi tv-lähetyksenä erittäin hyvin. Nyt vaan alun jälkeen erot olivat aivan liian pieniä, eli kisa oli kuten 'hidastettu yhteislähtö'.

  HL-pistelasku taitaa olla muuten alppihiihdon pinnasysteemi. Suositaanko voittoja jo liikaakin/supistetaanko keskivaihe ja häntä liikaa sumppuun…

  Mielestäni kärkipää lähti jopa sopivin aikaeroin, mutta esim 6-10:n sijan jälkeen olisi voinut olla harvempi tahti.
  Nyt tosiaan runsas rastien määrä, lyhyet välit, vaativat rastit ja maasto aiheuttivat sen, että ihmisviitoitusta oli helppo kelata, jos vaan oli juoksuvoimaa.

  Ja onhan varmaan kaikkien mielestä selvää, että ei ole oikein, että 0 pisteen mies tulee ja voittaa kokonaiskisan. Tähän olisi auttanut se, että 0 pinnalla olisi lähtenyt vaikka 2 min viimeisten takaa…

  Jos itse olisin ollut rtm, niin olisi harkinnut jopa hajonnan jättämistä pois, jotta olisi saatu pidempiä reitinvalintavälejä – tosin urputusta sekin olisi aiheuttanut…

  Ratasuunnittelu vapautuu, helpottuu ja parantuu huomattavasti, jahka päästään eroon tv-piuhoista, eli että maastosta saataisiin kuva ilman raskaiden tv-johtojen vetämistä. Se on aiheuttanut sen, että HL-radat ovat sellaisia kuin ovat olleet (paljon rasteja, perhosia/salmiakkeja, radat käyvät menomatkalla lähellä tulomatkaa jne). Paljon hienompia ratoja saisi ilman em piuhavaatimusta/rajoitetta). Jukolassa kai viime vuonna koitettiin ilman pihoja joku rasti lähettää, mutta ilmeisesti ei vielä onnistunut kunnolla, kun ko tekniikkaa ei vielä ollut käytettävissä.

  TV-lähetyksenä HL-finaalikisa oli mielestäni erinomainen ja Janne ja Jussi aivan loistava parivaljakko selostajina.
  Itse harmittelin sitä, kun tv-aikataulun supistumisen vuoksi yksi tv-rasti jäi näyttämättä, eli juuri se rasti, jossa Venla olikin yllättäen siirtynyt johtoon. Olisi tullut lisää draaman kaarta lähetykseen. Kun sitten seuraavan kerran kuvaa näytettiin, niin Minna oli jo taas selvästi johdossa.
  Lähetyksen helmi oli miesten kisassa, kun 5 miehen kärkiletkan pummi saatiin juuri ja juuri tv-kuviin. Ilman sitä n 45 sek virhettä kärkiviisikko olisi ratkonut voittorahataistelun keskenään. Nyt oli jopa absurdia, kun koko kisan vika lähtijä ottaa ja voittaa. Mutta ilmeisen kova mies ja kunnia hänelle!

  TV-lähetyksen eteen tehdään valtavasti työtä ja panostusta monella taholla, ei vain kisajärjestäjät, vaan myös tv-Kruuvan porukka, tuloslaskenta, selostajat, ym ym. Peliä ja rensseliä tarvitaan tuhottomasti. Kaikki toimi taas teknisesti loistavasti. Siitä ISO kiitos monelle taholle.

  Itse HL-kisan järjestämisestä (vrt normi TG) aiheutuvat ylimääräiset kustannukset olivat meille n 14000 e. Aika iso summa! Ja siinä summassa ei ole vielä tien korjaamisesta aiheutuvia/-tuneita kuluja.

  Mielestäni teimme erinomaiset kisat ja erinomaista tv-suunnistusviihdettä. Mutta keskustelu on sinällään aiheellista, että jatkossa myös itse suunnistajat saavat parempaa/erinomaista ’sisäistä suunnistusviihdettä/nautintoa’. Nyt tuli kärjen osalta hyvä Vuokatti-treeni ja muillekin hyvä Jukolan toisen osuuden treeni ;)


  terv kilp.joht. Lammikko

  VastaaPoista