keskiviikko 4. huhtikuuta 2012

Kisaraportti: veteraanien halli-MM, 8 km maastojuoksu, 3.4.2011

Tiistaina, kun muut suunnistajat juoksivat Pirkkolassa testijuoksua, minä suuntasin junalla Jyväskylään. Tällä viikolla Jyväskylässä kisataan veteraanien MM-hallikilpailut ja minä aloitin kisaurakkani 8 km maastojuoksulla. Tuloksena vetskujen maailmanmestaruus. Ei siis tarvinnut tällä kertaa lasten itkeä iltapalapöydässä sen takia, että isä olisi jäänyt ilman mitalia. Näinkin on joskus käynyt, kun lapset ovat kuulleet isän jääneen neljänneksi. Nyt tuli onneksi yhdellä juoksulla kaksi kultaa (henk.koht. ja joukkue) eli Roosa ja Topias saavat molemmat oman mitalinsa.

Minä ja nelikymppisten voittaja (Kuva Hevoskuuri)

Ennen kilpailua jännitti vähän, että miten kovaa kokeneet espanjalaiset maastojuoksijat lähtevät liikkeelle. Harmittavasti M35-sarjassa oli viime hetken poisjääntejä ja ainakin kaksi portugalilaista, kaksi espanjalaista ja yksi etelä-ranskalainen juoksija uupuivat talviselta ja kylmältä starttiviivalta. Tuo Ranskan menijä on juossut puolikkaan parhaimmillaan aikaan 1:03 ja osia sekä tänä talvena maantiekympin johonkin 30-31 minuutin välille. Kovia poisjääntejä omassa sarjassa, mutta onneksi samaan aikaan startanneen M40-sarjan espanjalaiset olivat kovaa liikkeellä. Juoksimme 40-sarjan voittajan Juan Antoni Cuadrilleron (puolimaraton 1:05:49 2011) kanssa yhdessä lähes koko matkan. En lähtenyt mukaan hänen ehdottamaansa loppukiriin, vaan laskeskelin kaloreiden riittävyyttä vielä perjantain 3000 metrille ja sunnuntain puolimaratonille, kun muita M35-sarjalaisia ei näkynyt aivan lähituntumassa. En tosin usko, että minulla olisi muutenkaan ollut lopussa mitään jakoja hänen kiriinsä. Joukkuekisan yhteisajan kannalta pieni rullailu loppuun oli vähän riskiä, koska en tiennyt millä mailla oli koko kolmen hengen joukkue kasassa. En myöskään tiennyt oman sarjani Teppo Syrjälän keskeyttämisestä. Onneksi joukkuekisassa ei ollut lopulta tiukkaa, vaan voitimme Saksan joukkueen reilulla neljällä minuutilla.

3 PARTANEN Marko          1969   M40    FIN FINLAND   26:40

Yllä oleva Hevoskuurin nappaama kuva kisoista ei kerro ihan koko totuutta reitistä ja olosuhteista. Myös Jyväskylä oli saanut osansa edellisen päivän lumisateista ja saimme juosta hyvinkin talvisissa olosuhteissa. Pakkasta oli varmaan aste tai kaksi. Osa Harjun ulkoiluteille suunnitellusta 2 km kierroksesta oli lumisateen jäljiltä pöpperölumella, mikä sopi suunnistajalle ihan hyvin. Reitti oli lisäksi sopivasti mäkinen. Vaikeinta minulla oli juosta pätkiä Harjun stadionin tartanille (yhteensä n. 1000-1100 m) piikkareilla. En osaa juosta tartanilla piikkareilla laisinkaan. Maastojuoksun lumipöpperössä piikkarit puolestaan oli välttämättömät.

Järjestäjilläkin oli Harjun stadionilla pieniä vaikeuksia, kun italialainen tulospalvelu tökki ja kaiken kukkuraksi kenttämestari oli kisa-aamuna kiukutellut ja kieltäytynyt auraamasta kenttää, koska JJK:lla olisi kesällä samaisella nurmella kansallinen potkupallopeli. Onneksi järjestäjät saivat kenttämestarin auraamaan pienet lumettomat sektorit molempiin päihin kenttää, jotta halli-MM:ien (!) moukarin- ja kiekonheittäjät pääsivät viskomaan työvälineitään. Kukaan ei tosin tainnut heittää lumihangen puolelle.

Kisaviikko jatkuu parin välipäivän jälkeen perjantaina 3000 metrillä ja sunnuntaina puolimaratonilla. Kolmosella minulla ei ole mitään jakoja mitaleille, mutta lyhyet kovat 3000 metrin kisat lienee kuitenkin hyvää kokemusta ja harjoittelua suunnistuksen sprinttikisoja varten (kesto 12-15 min). Kisaviikon päättää puolimaraton, josta on tulossa kova kisa. Pari M40-sarjan algerialaista ovat ilmoittaneet kahden viime vuoden parhaiksi ajoikseen 1:05. Lisäksi maastojuoksun M40-sarjan espanjalainen voittaja on siis juossut viime vuonna 1:05:46. Oman ikäluokkani Ranskan miehen ennätys puolestaan on 1:03 ja viime vuosinakin on mennyt 1:08. Viivalla on lisäksi jokunen espanjalainen, jotka eivät ole ilmoittaneet aiempia aikojaan järjestäjille, mutta todennäköisesti ovat hoikassa kunnossa ja juoksevat kevyen näköisesti. Voi olla, että alkuvauhti on vähintäänkin riittävä.

PS. Tasa-arvoa kisoissa osoitti se, että yli 85-vuotiaatkin joutuivat juoksemaan samat neljä kierrosta eli yhteensä 8 km. Ei armoa vanhemmille, varsinkaan noin mäkisellä ja lumisella reitillä. Vanhemmista ikäluokista ei juuri löydy keskeyttäneitä. Sitkeitä ovat. Ehkä kovimman suorituksen teki M80-sarjan venäläinen voittaja kirmaamalla yli 15 minutiin voittomarginaalin turvin aikaan 35:32. Sillä olisi voitettu M75-sarja 7 minuutilla ja M70- sekä M65-sarjatkin, mutta vain muutamilla sekunneilla.