keskiviikko 23. heinäkuuta 2014

Hellematematiikkaa

Päivänä kauniina, helteisenä heinäkuun keskiviikkona, puhalsin pölyt pois MAOL:n taulukkokirjan päältä ja avasin lukioaikaisen kirjani derivoinnin ja kaarrematematiikan välistä kohdasta "Hellematematiikka". Minulla oli harjoitusohjelmassa pitkä lenkki päivän kuumimpaan ajankohtaan eli kellonlyömien 15 ja 18 välillä. Piskuinen Elohopea kurkotteli ylös kohti pilvetöntä ja sinistä kuumuutta hohkavaa taivasta. Mitta-asteikko Elohopean ylös kurotettujen sormenpäiden tasalla näytti lukemaa +29 C.

Petteri ja lajisääntöjen uudet liberaalit pukukoodit

Päivän harjoitukseni oli juosta kotoa Keravalta Ilolaan kuntorasteille ja takaisin. Aikaa tulisi kulumaan noin 2½ tuntia. Täytin juomareppuni piri pintaan, mikä tarkoitti 1.3 litraa raikasta Tuusulan harjujen suodattamaa vettä. Punnitsin itseni ennen lenkille lähtöä ja välittömästi palattuani. Lähtöpaino oli 66.7 kg ja paluupaino puolestaan 63.6 kg. Koska olin juonut kaiken mukaani ottamani veden, olin siis hikoillut nestettä 4.4 litraa. Nestevajaukseni oli pitkän treenini jälkeen 3.1 kg, mikä vastaa 4.6 % vajavaisuutta. Uusimman kuntoilijoiden aikakausiraamatun, juoksijoiden Vartiotornin, Juoksija-lehden mukaan tuo on jo aika paljon. Ei ihme, että turpaloin paluumatkaan muutaman minuutin kauemmin aikaa. Kotona minulle kelpasi viilentävä kylpy lasten uima-altaassa ja kylmä kolajuoma. Pysyäkseni 2½ tunnin pitkän lenkkini ajan nestetasapainossa minun olisi pitänyt raahata mukanani sekä yhden mäyräkoiran että lisukkeeksi yhden puolen litran Smurffilimun verran virvokkeita. Keravalaisittain siis normi keskiviikkoannos.

Juoksija-lehden artikkelissa peloteltiin kaikella muullakin, mutta minä puolestani pyrin illan aikana saamaan Hellematematiikan yhtälön molemmat puolet tasaan ja yhtä suuriksi. Jo yhdessä tunnissa sain nostettua painoani ja nestepitoisuuttani parilla kilolla. Loppuillasta sain jo yhtälön molempien puolten erotukseksi ymmyrkäisen nollan. Huomenna koko perheen suunnatessa Paippisiin iltarasteille otamme autojääkaapin mukaan ja lataamme sen täyteen kylmää juotavaa. Helteen on ennustettu jatkuvan.

PS. Minä olisin varmaan hyvä tiputtamaan painoa kisapunnituksia varten.

1 kommentti:

  1. Muista välttää yli 2% nestehukkaa jottei suorituskyky kärsi ;)
    http://www.runnersworld.com/running-tips/how-much-do-champion-marathoners-drink-and-sweat

    /jarkko

    VastaaPoista