perjantai 8. syyskuuta 2017

Juoksumaisemia saaristossa


Örön pohjoiskärki. Pidemmäs ei polku vie.
Eletään syksyn alkua 2017. Elo- ja syyskuun taitteessa vaihdoin tutut Keravan ja Helsingin lenkkipolut vähäksi aikaa upeampiin maisemiin. Koululaisten leirikoulun ansiosta pääsin kauas Saaristomerelle Örön saarelle muutamaksi päiväksi. Jo venematkalla Öröhön maisemat iskostuivat kuivan maan keravalaisen verkkokalvoille ikuisiksi ajoiksi. Keravalla hienointa vastaavaa on ehkä Keravanjoen samea savinen rantakaislikko, vaikka Keravanjoki onkin maailman kuulu yläjuoksun villeine erämaineen ja hulppeine vesiputouksineen ja alajuoksun laajoine suistoalueineen. No, kaikki kaikessa, Örön vanha sotilassaari sopi juoksun  harrastamiseen tosi hyvin, vaikka aika usein mieli tekikin vain jäädä ihailemaan maisemia.

Saariston nummet sopivat hyvin juoksuun

Koska kyseessä on vanha sotilastukikohta ja linnoitustyöt on aloitettu jo yli sata vuotta sitten venäläisten toimesta, Öröstö löytyy kaksi pitkää vanhaa mukulakivistä marssitietä. Toisen nimi on kuvaavasti Pitkä Ikävä, lyhyempi niistä on loogisesti Lyhyt Ikävä. Hyvä niitä pitkin oli silti juosta, koska mukulakivet on osin peittyneet soran alle. Parhaat lenkkipolut tosin löytyivät kahdelta luontopolulta, jotka kiemurtelivat rantamänniköissä ja -kallioilla. Kuten Espanjassa talvileireillä käyneet tietävät, rantahietikolla oli ikävin juosta. Muuten kaikki polut Örössä olivat kovapohjaisia, mutta jalkoja hellivän kimmoisia.

Tässä pojat leikkii sukellusvenejahtia
Pitkää lenkkiä varten saari on vähän pieni, ja se pitäisi kiertää pari kertaa. Tunnin juoksulenkkiin saari puolestaan kelpaa mainiosti. Örö on nyt ollut pari vuotta yleisölle avoinna, ja se kuuluu Saaristomeren kansallispuistoon. Militaarieksotiikkaa halajaville tarjolla on majoitusta edullisimmasta päästä lavitsoilla vanhoissa bunkkereissa. Kamiina ja puulavitsa - mitä muuta ihminen elämältä voisi vaatia. Muuta nähtävää historiasta kiinnostuneille on vanhat 12-tuumaiset tykit. Ihan järkyttävän kokoisia laitoksia. Ammuksetkin painavat 400 kiloa!

Suosittelen Örötä kesän lomakohteeksi, ja lenkkarit kannattaa ottaa mukaan. Juosten ehtii näkemän saarta enemmän.

Lisätietoja Örön saaresta:
http://www.luontoon.fi/oro
https://visitoro.fi/fi/

Kartta Öröstä

Bengtskär soveltuu juoksemiseen vähän heikommin

Mutta porrasharjoitus onnistuu Bengtskärin majakassa


2 kommenttia:

  1. Juurikin näin, nykyinen tasavaltamme presidenttikin suoritti aikoinaan 60-luvun puolenvälin aikoihin varusmiespalvelustaan tuolla Örön saarella ja silloin rannikkotykistö oli vielä terästä...nykyään vain muistot ja maastot tallella:)

    VastaaPoista
  2. Herra tasavallan presidentin kuva oli ruokalan seinällä. Kuva oli kuin Mona Lisan maalaus. Oli missä kohdin ruokalaa tahansa, tuntui, että Sauli katsoi juuri sinun suuntaasi. Hui.

    VastaaPoista