torstai 16. huhtikuuta 2015

Suunnistustaito - lyhyt oppimäärä

Ollessani lasten suunnistuskoulussa mukana, sain arvokasta oppia mistä elementeistä hyvä suunnistussuoritus rakentuu. Itse en ole suinkaan käynyt mitään suunnistuskoulua nuorempana - ja sen kyllä välillä huomaa. Kiertokoulua kävin kolme viikkoa, ja elämänkoulu on vielä kesken. Uimakoulussa jäin luokalle.

Suunnistustaidosta opin maanantaina sen, että ensinnäkin rastia lähestytteässä suunnistajan tulee havainnoida ympäristöään laaja-alaisesti. Vanhan suunnistusoppaan mukaan korkeimman näreen latvaan tai korkean kukkulan laelle kapuaminen auttaa näkemään kauas. Pienemmässä mittakaavassa voit myös kiivetä kiven päälle tarkkailemaan rastin lähimaastoa ja lähestymissektoria (Kuva 1).

Kuva 1. Kiipeä korkealle tähyämään ympäristöäsi.

Rastille saavuttuasi leimaa nopeasti ja suunnittele reitti seuraavalle rastille (Kuva 2). Käytä suunnitteluun huolella aikaa, koska tarkalla suunnittelulla saatat säästää arvokkaita sekunteja reittisi varrella. Älä säntää suinpäin liikkeelle.

Kuva 2. Tee suunnitelma seuraavalle rastivälille.


Lasten suusta kuultua

Roosa kuuli, että isän ja äidin syntymävuodet ovat kultaisella 1970-luvulla: "Te olette tuhat, ja minä ja Topias ollaan alle tuhat."

Roosa kuuli myös kuinka äiti ja isä ovat tavanneet aikoinaan: "Te tapasitte, ja sitten te totuitte toisiinne. Äiti sanoi sinulle, että voit kutsua häntä Eveksi."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti