tiistai 7. helmikuuta 2012

Kisaraportti: ECCC cross country, Castéllon, Espanja 5.2.2012

(Kuva: Magnus Hellström)
Ensimmäistä kertaa osallistuin isoon oikeaan eurooppalaiseen maastojuoksuun. Suomen SM-maastojuoksut ovat useasti olleet enemmän tai vähemmän maastojuoksun irvikuvia. Kun Keski- ja Etelä-Euroopassa juostaan usein puistoissa ja nurmikentillä, Suomessa juostaan kovaa hiekkaista ulkoilutietä. Osallistuimme Sjundeå IF:n joukkueena seurajoukkueiden Euroopan-mestaruus maastojuoksun joukkuekilpailuun Espanjan Castéllonissa 5.2.2012.

Mitalijoukkueet (Kuva: Magnus Hellström)
Miesten sarjassa joukkueita oli mukana 22 kappaletta ja sijoituimme niiden joukossa sijalle 13. Edellä 42 sijalukupisteen päässä sijalla 12 oli harmittavasti Ruotsin Hässelby SK. Meidän pisteet on tietysti laskettu väärin, mutta se ei vaikuta meidän loppusijoitukseemme yhtään. Kyse on vain yhdeksästä pisteestä. Meidän neljännen jäsenemme Lauri Lipiäisen sijaan meille on otettu huomioon Magnus Hellströmin pisteet. Oikeat ilmestynevät joskus siestan jälkeen.

Kisan taso oli aika kova. Nopeimmin 10 km radan juoksi maastojuoksun Euroopanmestaruuskisojen kaksinkertainen hopeamitalimies Ayad Lamdassem. Ratakymppi on taittunut mieheltä aikaan 27:45 ja MM-maastoissa hän on ollut parhaimmillaan 16. - eli ihan tekijämies. Tappiota tuli +2:08. Meidän joukkueessa kaikki taisivat juosta ihan hyvän kilpailun, kun ottaa huomioon, että me tulimme keskeltä talvea ja saimme vastaamme juoksijoita, joilla on maastojuoksun kilpailukausi kiivaimmillaan. Meillä Suomessahan tällaista hienoa perinnettä ei ole. Mårekin kertoi pitäneensä kilpailutaukoa Sansibaarin >+30C lämmössä elokuusta lähtien.

Suomen urhea joukkue. Vasemmalta Boström, Hamberg, Hellströn, Sipilä, Muukkonen ja Lipiäinen. (Kuva: Magnus Hellström)

Tämänvuotinen seurajoukkueiden Euroopan-mestaruuskilpailu juostiin täysin tasaisella kahden kilometrin reitillä, jonka ehdimme kiertää viidesti. Reitti mutkitteli rantamännikössä, jossa sai välillä olla tarkkana ettei pää kolahtanut jykeviin vinoihin mäntyihin. Lisäksi paikoin piti myös kummarrella havujen alta. Ihan toista siis kuin Suomen "maastojuoksut". Pohja oli yhdistelmä pehmeää hiekkaa, neulaspohjaa ja nurmikkoa. Mutkia oli paljon. Järjestäjät olivat mitanneet matkan vähän yläkanttiin eli oikeasti juostiin vain vajaa kymppi. Tarkkaa tietoa reitin pituudesta emme kai saa koskaan.

Aloitin kilpailun rauhallisesti, koska 130 starttaajan sulloutuessa ensimmäiseen kapeaan mutkaan oli odotettavisa vähän kolinaa. Parin tuuppimisen jälkeen oma paikka letkasta löytyi hyvin puolivälin paikkeilta. Sjundeån maajoukkuejuoksijat Hamberg ja Boström olivat pitkän aikaa noin parikymmentä metriä edellä. Vikan kiekan alkaessa lähdin ohittamaan porukkaa ja siinä samassa myös Måren. Vähän olin loppukirissä liian lepsu itseäni kohtaan, mutta sijoitus nousi kuitenkin hyvin loppua kohden. Alla järjestäjien videokooste kisasta.

Suomeen palattua kisa-aamun kipeä kurkku oli muuttunut espanjantaudiksi. Jos tästä tervehtyy nopeasti, niin seuraavaksi on edessä Aktiacup Hakunilassa 11.2.

Lisää:
Vähän virheelliset tulokset (joukkueettomat juoksijat poistamatta ja joukkuepisteet laskettu väärin)