Valmennusohjeita:

maanantai 20. helmikuuta 2012

Turun ohikulkutien testijuoksussa 18.2.2012

Eri paikkakuntien testijuoksuihin tutustuminen sai tällä kertaa jatkoa Turun suunnalla. Monen vuoden tauon jälkeen kävin juoksemassa Varsinais-Suomen yleisurheilun testijuoksussa Turun ohikulkutien varressa. Testijuoksuihin erikoistunut testiryhmä teki tällä kertaa todellisen yllätystestin Turun testijuoksuun. Auton kyydissä matkustanut polttarisankarikin totesi parkkipaikalle kaartaessamme yllättyneenä, että "Hitto, testijuoksu".

Varsyllä on Turussa kaksikin testijuoksureittiä. Toinen Ruissalossa ja toinen ohikulkutien pyörätiellä. Ruissalossa juostaan vain lumettomaan aikaan. Talvikaudeksi testijuoksu muuttaa pohjoisemmaksi paremmin auratuille teille. Varsyn testijuoksujen tilastot ovat hyvin tallessa vuodesta 1999 lähtien interwebin arkistohyllyissä sivuilla Testijuoksut ja Varsyjuoksee. Nuo listat vilisevät kovia ja tunnettuja juoksunimiä kuten Pasi Mattila, Juha Hellsten, Tuomo Lehtinen ja Tuomas Jokinen.

Tämä testijuoksu on siitä mainio, että siellä käy monen lajin urheilijoita juoksemassa. Tällä kertaa mukana oli puhtaita kestävyysjuoksijoita, suunnistajia sekä triathlonistejä. Tämä on todella harvinaista Suomessa ja toivoisin tällaisen tavan leviävän muillekin paikkakunnille. Lähtöviivalle saataisiin leveämmät osallistujarivit ja vauhdittajia toinen toisillemme. Varsinkin MS Parman suunnistajat ovat ottaneet tämän testijuoksun omakseen. MS Parman Pauke Paukkunen velvoittaa suojattinsa juoksemaan aina 15 km. Hän johtaakin joukkojaan hienosti edestä, tai siis kirjaimellisesti sanottuna takaata, mutta anyway (suom huom. ohikulkutie englanniksi) kun Pauke juoksee 15 km, on muidenkin syytä tehdä niin.

Reittikartta. Lähtö idästä.

Reitti itsessään on kuitenkin aika tylsä ja keskeyttäminen juoksun ollessa tahmeaa on tehty liian houkuttelevaksi. Reitillä juostaan 2.5 kilometrin pyörätien pätkää edestakaisin. Reitillä on toki mäkiä ja näköesteitä sen verran, että juoksu ei ole vain yksitoikkoista suoraa peltoaukean laputtamista, mutta 15 kilometrin testijuoksussa maisemat ehtivät tulla jo aika tutuiksi, kun kääntöpaikalla käydään kääntymässä kolme kertaa. Onneksi mäkiä tulee reitille sopivasti, kun juuri ennen 2.5 kilometrin kääntöpaikkaa ylitetään Kärmeenkallion laita Haunisten kohdalla. Hyvä puoli reitissä on myös se, että kyseistä pyörätietä aurataan talvella tiiviisti ja se on todennäköisemmin juostavassa kunnossa kuin mitkään muut reitit. Nytkin auramies oli tehnyt niin hyvää jälkeä, että pyörätien pinnassa oli irtolumeton liipattu liukas kerros. Tämä reitti kuitenkin sulaa nopeasti kevään tullessa ja maali-huhtikuussa onkin odotettavissa monelle juoksijalle season bestien murskajaiset.

2 kommenttia:

  1. Täytyy tuottaa heti pettymys... kauden viimeisessä testijuoksussa en pystynyt itse juoksemaan kuin kympin, mutta onneksi urheilijat juoksivat oikean matkan :)

    -pauke-

    VastaaPoista